sk1

Σεραφείμ Αθ. Κοτρώτσος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ, Διδάκτωρ ΕΜΠ, MBA International 
Ανώτατο στέλεχος πολυεθνικού παρόχου τηλεπικοινωνιών και συνιδρυτής StartUp στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων.

 

Προσωπική ιστοσελίδα

Facebook-Celosia-OrangeLinkedIn-Celosia-OrangeTwitterBird-Celosia-OrangeMail-Celosia-Orange

  Βιογραφικό

  Με δυο λόγια

  Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ ΕΜΠ με διδακτορικό στα πληροφοριακά συστήματα για της τηλεπικοινωνίες, Πτυχιούχος MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα.

  Έχει διατελέσει ανώτατο στέλεχος και σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα διοίκησης, οργάνωσης και τεχνολογιών πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών για περισσότερα από 20 έτη, επισκέπτης Πανεπιστημιακός Λέκτορας για 8 έτη, και επιχειρηματίας σε τεχνολογικές startups.

  Έχει αναπτύξει επιπλέον πολυετή κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα καθώς και αρθρογραφία έξω από κομματικές παρωπίδες.

  Είναι γεννημένος το 1974, πατέρας 3 παιδιών, με καταγωγή πατέρα από τον Βόλο και τον Μεσενικόλα Καρδίτσας και μητέρας από τον Πειραιά και το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Μεγάλωσε αρχικά στον Πειραιά και στη συνέχεια στην Δροσιά Αττικής όπου είναι το σπίτι του στην Ελλάδα, αν και τα τελευταία χρόνια ζει κι εργάζεται κυρίως εκτός Ελλάδος.

  Πέραν των Ελληνικών, μιλάει ακόμα Αγγλικά, Γερμανικά &  Γαλλικά.

  Με δέκα λόγια

  Ser SquareΓεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά.

  Πατέρας του ο Αθανάσιος Κοτρώτσος (οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων και καθηγητής) γεννημένος στο Βόλο και η Στέλλα Πανάγου (οικονομολόγος, επιχειρηματίας και καθηγήτρια) γεννημένη στον Πειραιά.

  Είναι παντρεμένος με την Ευγενία Κυριακοπούλου (καθηγήτρια Πληροφορικής) και περήφανος πατέρας τριών αγοριών, τον Νάσο (2004), τον Παναγιώτη (2008) και τον Φίλιππο (2009).

  Από το 1985 (11 ετών) ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό Η/Υ.

  Από τα εφηβικά του χρόνια ενδιαφέρεται για τη φιλοσοφία, την τεχνολογία και το περιβάλλον με ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα οικολογίας, βιώσιμης ανάπτυξης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

  Κατά το διάστημα 1992 – 1997 σπουδάζει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (www.ntua.gr). Έρχεται τότε σε επαφή με το τι σημαίνει πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και ταχύτατα συνειδητοποιεί πόσο μακριά είναι τα ενδιαφέροντα των πολιτικών παρατάξεων από αυτά του μέσου πολίτη. Επιλέγει την συμμετοχή στα κοινά του ΕΜΠ έξω από κομματικές γραμμές και εκλέγεται αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η λογική και η ουσιαστική προσφορά διαπερνά τις πολιτικές ιδεολογίες.

  Στα φοιτητικά του χρόνια παραδίδει φροντιστηριακά μαθήματα Αγγλικών και σεμιναριακά μαθήματα Πληροφορικής, σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο.

  Το 1994 συνιδρύει μαζί με συμφοιτητές του που επίσης δεν ενθουσιάζονται από την κομματικοποίηση στο ελληνικό πανεπιστήμιο την ανεξάρτητη φοιτητική ομάδα «ΝΥΓΜΑ», η οποία για σειρά ετών θα αποτελέσει ένα από τα πλέον ζωντανά κύτταρα μέσα στο ΕΜΠ και ευρύτερα στον φοιτητικό χώρο.

  Το 1995 αρχίζει να ασχολείται με τον προγραμματισμό για το διαδίκτυο και δημιουργεί το πρώτο on-line περιοδικό στην Ελλάδα με περιεχόμενο το οποίο παράγεται από τους αναγνώστες του, το οποίο το 2000 μετεξελίσσεται σε πλήρη διαδικτυακή πύλη και το πρώτο ελληνικό διαδικτυακό κοινωνικό δίκτυο, έναν προπομπό αυτών που ακολουθούν στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο και σήμερα συνηθέστερα αναφέρονται υπό από τον τίτλο Web 2.0. Η πύλη παραμένει on-line ως γλυκιά ανάμνηση στον ιστοχώρο www.nygma.gr χωρίς όμως να ενημερώνεται συστηματικά.

  Από το 1997 ξεκινάει να εργάζεται σε πλήρη απασχόληση, ως ελεύθερος επαγγελματίας, άλλοτε αναλαμβάνοντας προσωπικά έργα πληροφορικής (πληροφοριακά συστήματα επιχειρήσεων, διαδικτυακές εφαρμογές, ηλεκτρονική εκπαίδευση, βάσεις δεδομένων κλπ.) κι άλλοτε ως εξωτερικός συνεργάτης – σύμβουλος πληροφορικής σε ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις (Intrasoft, EDS, SMS DataPlan GmbH, Ωνάσειο, Intracom, κλπ.).

  Το 1998 ξεκινάει τη διδακτορική του διατριβή στην περιοχή της διαχείρισης πόρων στις τηλεπικοινωνίες, εμβαθύνοντας μέσα από εφαρμοσμένη έρευνα σε αντικείμενα που απασχολούν τη παγκόσμια ερευνητική κοινότητα των τηλεπικοινωνιών αλλά και επιχειρήσεις όπως η OTEnet, η Panafon (σημερινή Vodafone Ελλάδος) και  ο ΟΤΕ. Συμμετέχει παράλληλα σε σειρά από διευρωπαϊκά προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας σε συνεργασία με τεχνολογικούς κολοσσούς, φημισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, διακεκριμένα ερευνητικά ινστιτούτα καθώς και σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρείες κυρίως τηλεπικοινωνιών (π.χ. Swisscom).

  Το 2001 συνιδρύει την εταιρεία πληροφορικής και συμβουλευτικής EXIS I.T. (www.exis.com.gr), μετουσιώνοντας τμήμα από την έρευνα της διατριβής του σε επιχειρηματική δραστηριότητα και εμπορικά προϊόντα. Λίγους μήνες μετά θητεύει στο Πολεμικό Ναυτικό ωε έφεδρος υπαξιωματικός, κατά το οποίο παράλληλα με τα τυπικά του καθήκοντα (σκοπιές, «αγγαρείες», οδήγηση οχημάτων, ασκήσεις κλπ.), παραδίδει σεμινάρια για τεχνολογικά θέματα σε μετεκπαιδευόμενους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, αναπτύσσει μελέτη για τη στρατηγική ανάπτυξης της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στο Πολεμικό Ναυτικό, συντάσσει μελέτη προδιαγραφών για την υλοποίηση Ολοκληρωμένου Νοσοκομειακού Πληροφοριακού Συστήματος για το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, αξιολογεί τεχνικές προσφορές και παρέχει εισήγηση στην ανώτατη διοίκηση, συντάσσει μελέτη αναβάθμισης του κόμβου Internet του Πολεμικού Ναυτικού, καταστρώνει σχέδιο διάδοσης της χρήσης του μέσου στο σώμα, κλπ.

  Με την ολοκλήρωση της θητείας επανέρχεται πλήρως στην EXIS αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση της εταιρείας, η οποία σταδιακά αναπτύσσεται στο χώρο των δικτυακών εφαρμογών, των συστημάτων διαχείρισης πελατών / πελατειακών σχέσεων, των εξελιγμένων διασυνδέσεων τηλεφωνικών κέντρων και εφαρμογών καθώς και παροχής συμβουλών γύρω από την επιλογή τεχνικών λύσεων, την αναθεώρηση επιχειρησιακών διαδικασιών και την αναδιοργάνωση επιχειρήσεων, με στόχο τη βέλτιστη απόδοση ή / και την άριστη εμπειρία πελάτη. Η εταιρεία σχεδιάζει και προσφέρει στην αγορά καινοτομικά προϊόντα και συνάπτει σειρά από τοπικές και διεθνείς συνεργασίες.

  Παράλληλα με τη δραστηριότητά του στην «παραγωγή», διατηρεί άριστες σχέσεις με τον ακαδημαϊκό χώρο, με συνεργασίες με φορείς όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού (κυρίως στη Δυτική Ευρώπη και την Κίνα). Έχει διατελέσει για σειρά ετών επί συμβάσει Λέκτορας μερικής απασχόλησης του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο προπτυχιακό και το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα, έχει παραθέσει σειρά από διαλέξεις για θέματα επιχειρησιακά και τεχνολογικά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικά / επιχειρηματικά συνέδρια, ενώ έχει επιπλέον συμβάλει ενεργά σε αρκετές εθνικές και διεθνείς ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες, με μέρος του επιστημονικού του έργου να έχει δημοσιευθεί σε διεθνώς καταξιωμένα περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

  Το 2013, παράλληλα με τις επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητές του, γίνεται δεκτός με υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνων MBA International (www.imba.aueb.gr) με ειδίκευση στην Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα. Αποφοιτά από το πρόγραμμα ένα χρόνο αργότερα με την ανώτατη διάκριση στην τάξη του.

  Το 2014 συνιδρύει την τεχνολογική startup Incelligent (www.incelligent.net) και σταδιακά αποχωρεί από την EXIS I.T. για να αφοσιωθεί πλήρως στη νέα εταιρεία. Η Incelligent δημιουργεί και προσφέρει στην αγορά μια καινοτόμο τεχνολογία, συνδυάζοντας τεχνικές μεγάλων δεδομένων και μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την ευφυή διαχείριση τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

  Το 2016 μετακομίζει στο εξωτερικό (Κατάρ) αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση εξυπηρέτησης εταιρικών πελατών πολυεθνικού ομίλου τηλεπικοινωνιών (www.ooredoo.qa). 

  Πέραν της επαγγελματικής του δράσης, διατηρεί στενή επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι, με διαρκή ενεργή συμμετοχή στα κοινά μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων και συλλόγους με κοινωφελές αντικείμενο, αλλά και με την πολυετή και συνεπή αρθρογραφία του για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα μέσα από ανεξάρτητα έντυπα και ιστοχώρους.

  Τα τελευταία χρόνια αφιερώνει μέρος από την ενέργεια και το χρόνο του στην επεξεργασία ιδεών και δράσεων για την υπέρβαση της πολυδιάστατης κρίσης που αντιμετωπίζουμε προσπαθώντας παράλληλα να πείσει φίλους, συνεργάτες και γνωστούς να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για τη χώρα μας και την κοινωνία μας.

  Οραματίζεται ένα αξιακό σύστημα στο οποίο το προσωπικό και το κοινό όφελος γίνονται οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος και η δράση του καθενός μας αναβαθμίζει συνολικά την κοινωνία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προσωπική και συλλογική ευτυχία. Αγωνίζεται για να κάνουμε την Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αξιοπρεπές, αξιοκρατικό και παραγωγικό, που θα αποκτήσει ξανά τη θέση που του αξίζει στη διεθνή κοινότητα. Στην πορεία αυτή βλέπει το ρόλο μας στην Ενωμένη Ευρώπη να έχει κομβική σημασία.

  Η αφετηρία για να γίνουν όλα τα παραπάνω θεωρεί ότι είναι η ενίσχυση των ανοιχτών οικονομικών και δημοκρατικών θεσμών, η απλοποίηση και εκλογίκευση της νομοθεσίας, η αυστηρή εφαρμογή της και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης στη σχέση κράτους  - πολίτη. Θεωρεί πως βασικός θεσμός που σήμερα πάσχει είναι η ίδια η αντιπροσωπευτική δημοκρατία μας. θεωρεί ζητούμενο να νομοθετηθεί η μείωση της εξουσίας της εκάστοτε κυβέρνησης, (επαν)εισάγοντας δημοκρατικά αντίβαρα και μηχανισμούς εξισορρόπησης στο πολίτευμα καθώς και περισσότερη συμμετοχή των πολιτών σε σημαντικά ζητήματα, μέσα από τοπικά και εθνικά δημοψηφίσματα.

  Ήταν ενεργός υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του '12 με τη Δημιουργία ξανά και στις ευρωεκλογές του '14 με τις Γέφυρες (συνεργασία Δημιουργίας ξανά και Δράσης), όμως αποχώρησε μετά το καλοκαίρι του 2014. Δηλώνει πιστός στην ιδέα της «Γεφύρωσης» μεταξύ διαφορετικών ιδεών και ανθρώπων.

  Πιστεύει ακράδαντα ότι για αλλάξουμε την τύχη της χώρας χρειάζεται σύνθεση των διαφορετικών και αποφασιστικότητα για αλλαγή. 

  © 2024 serafimkotrotsos.gr. Designed By ideas4sites.gr

  Please publish modules in offcanvas position.